Til kamp mod misinformation

Til kamp mod misinformation

april 2, 2022 0 Af Roskilde Nyt

Google og faktatjekmediet TjekDet tager hul på en indsats, der skal styrke gymnasieelevers evner til at skelne mellem misinformation og sandhed i nyhedsstrømmen.

Det betyder i første omgang besøg på tre gymnasier – startende tirsdag med 450 elever på Roskilde Katedralskole.

En falsk video af Ukraines præsident og vildledende oplysninger om coronavaccinerne. Misinformation er en markant udfordring i samfundet, og med de store informationsstrømme kan det være svært at se forskel på misinformation og sandhed. Derfor går faktatjekmediet TjekDet og Google sammen for at sætte fokus på problemstillingen blandt gymnasieelever.

Initiativet åbner med et besøg på Roskilde Katedralskole, hvor 450 1.G-elever får oplæg om betydningen af misinformation samt værktøjer til og praktisk erfaring med at faktatjekke aktuelt indhold fra sociale medier til falske videoer – de såkaldte deepfakes.

“Vi har set de store implikationer af misinformation under pandemien og senest under krigen i Ukraine. Det er blevet et grundvilkår, vi må forholde os til, og derfor er det også helt nødvendigt, at vi som samfund ruster de unge og giver dem nogle værktøjer til at kunne navigere i det hav af informationer, de hver dag færdes i”, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark.

Gymnasieeleverne er generelt gode til selv at opsøge information, viser en stikprøve på Roskilde Katedralskole, Alssundgymnasiet Sønderborg og Aarhus Statsskole, hvor 266 elever har svaret. 40 procent søger selv nyheder dagligt, og det sker fra en bred palette af kilder som nyhedsmedier og sociale medier.

Efter besøget i Roskilde tager TjekDet og Google til Sønderborg og Aarhus. Alle tre steder får udover besøget også mulighed for et undervisningsforløb baseret på materiale fra TjekDet. Her kan eleverne både teoretisk og praktisk gå i dybden med misinformation, faktatjek og de negative konsekvenser, som misinformation har for samfundet.

Praktisk info om oplægget på Roskilde Katedralskole:
Tidspunkt: 19. april klokken 11:50 til 13:20
Sted: Holbækvej 59, 4000 Roskilde